Kysymyksiä tekijänoikeuslaista

Tekijäoikeuslaki perustuu siihen, että laulu/musiikki on tekijänsä omaisuutta ja näinollen omaisuuden käyttö luvanvaraista.
Tekijäoikeusjärjestö Teosto jakautuu kolmeen osaan: TEOSTO hallinnoi tekijöiden teoksia ja lupia sekä välittää korvauksia tekijöilleen teostensa käytöstä.GRAMEX hallinnoi tallennettua musiikkia ja tallenteiden käyttöä esim. julkisissa tiloissa, takseissa, kampaamoissa jne.KOPIOSTO hallinnoi painettujen/kustannettujen nuottien käyttöä ja myöntää lupia ( Yleisesti seurakunnilla on käytössään sopimus Kopioston kanssa.)

KYSYMYKSIÄ:

  • Jumalanpalveluksen yhteydessä esitettävä musiikki on tekijänoikeuslain nojalla luvasta vapaata. Kuitenkin samaisten tilaisuuksien tallentaminen ja välittäminen yleisölle esim netissä vaatii luvan? Kummassakaan tapauksessa ei kyseessä kuitenkaan ole kaupallinen tarkoitus ja toiminta on pienimuotoista sekä koronan vuoksi nyt tarpeellista tai jopa välttämätöntä. 
    Teosto. Jumalanpalvelusmusiikki on jumalanpalveluksissa läsnäoleville esitettynä teostovapaata, mutta tallentaminen ja esim. netin kautta yleisölle välittäminen on luvanvaraistaKoronan vuoksi Teostolla on joitakin poikkeuksia olemassa. ( vrt. RV:n kirjoitus )
  • Entä taustamusiikin soittaminen Jumalanpalveluksen lopussa olevan rukouspalvelun aikana, tarvitaanko lupaa? Se on osa Jumalanpalvelusta ja sen tarkoitus on myös estää rukouskeskusteluiden kuulumista muille salissa olevilleGramex. Jumalanpalvelusajan sisällä sekä live- että tallennettu musiikki on teostovapaata
  • vaatiiko pelkkien puheiden tallentaminen ja esittäminen internetissä lupia ja jos, niin mitä? Sopimuksessa puhutaan kyllä vain musiikista. Jos yllättäen vaatii, miten oikeudenhaltija saa niistä korvauksen? 
    Teosto hallinnoi pelkästään musiikkia, kukin puhuja omistaa ja hallinnoi oikeuden omiin puheisiinsa itse ja antaa luvat.
  • vaatiiko yksittäisen videoklipin esittäminen vaikka YouTubesta Jumalanpalveluksen yhteydessä lupia? Ehtojen mukaan se näyttäisi olevan luvasta vapaata, mutta ehdot eivät ole mitenkään selvimmästä päästä.  
    UskoTV, Facebook ja Instagram kuin myös YouTube ovat maksaneet musiikkia koskevat luvat = sopimus Teoston kanssa )
  • vaatiiko laulujen sanojen esittäminen salissa Jumalanpalveluksen yhteydessä lupaa ja jos, niin millaisen? Entä jos seurakunnassa lauletaan julkaistuista laulukirjoista, ei screenille heijastettavista sanoista – onko tässä eroa? 
    Teosto. Laulun sanojen muuttaminen digitaaliseen yms muotoon screenille edellyttää lupaa laulun tekijöiltä, koska laulu on tekijänsä omaisuutta. (Poikkeuksena laulut, joiden tekijöiden kuolemasta on kulunut 70 vuotta. Ne ovat tekijäoikeusvapaita.) Laulujen tekijät tulee myös olla esillä laulun sanojen alla. Julkaistuista, kustannetuista laulukirjoista kustantaja on hankkinut luvat laulujen tekijöiltä, joten mitään muita lupia laulamiselle ei tarvita! Tämä on se ero.
  • Mediapienluvan sopimusteksteissä viitataan palvelujen liikevaihtoon. Mitä tämä tarkoittaa Jumalanpalveluksissa esitettävän musiikin osalta? Tilaisuudet eivät ole maksullisia, mutta seurakunnalla on toki liikevaihto. 
    Jumalanpalvelusmusiikki on tilaisuudessa läsnäoleville esitettynä tekijänoikeusvapaata, mutta jos tilaisuudesta tehdään taltiointeja esim. myytäväksi, niiden sisältävä musiikki on Teoston alaista.
  • Tallentamisesta ja striimauksesta sanotaan sen edellyttävän lupaa, jos materiaali on tallennettu seurakunnan hallinnoimalle palvelimelle tai tallennettu seurakunnan kovalevylle. Jos tilaisuus striimataan suoraan UskoTV:n palvelimelle ja sieltä sen jälkeen julkaistaan Facebookissa, YouTubessa jne, vaaditaanko tällöin lupaa? 
    Koska ao alustoilla on sopimus Teoston kanssa, se riittää. 
  • Jos seurakunnan sivuille laitetaan linkki vaikka Facebookissa tai UskoTV:n palvelimella olevaan, seurakunnasta kuvattuun tilaisuuteen, tarvitaanko lupa? Entä jos sivuille laitetaan linkki muualla olevaan aineistoon, joka saattaa sisältää musiikkia? 
    Ao alustoilla on sopimus Teoston kanssa, joten se riittää.
  • Onko UskoTV:llä tarvittavat luvat heidän palvelimilleen tallennettuun aineistoon? Tarvitseeko myös seurakunta erikseen luvat samaan aineistoon? 
    UskoTV:llä on sopimus Teoston kanssa, joten seurakunnan ei tarvitse sitä erikseen hankkia heidän palvelimelleen tallennettuun aineistoon.
  • Vaatiiko musiikkia sisältävien Jumalanpalvelusten tallentaminen Facebookiin, YouTubeen ja Soundcloudiin lupia ja jos, niin keneltä? Onko eroa siinä, sisältääkö tallenne puhetta, musiikkia vai molempia? 
    UskoTV:llä, Facebookilla, Youtubella ja Instagramilla on jo musiikin osalta sopimukset Teoston kanssa. Kts. ylläolevia vastauksia.

Ystävällisesti
Pirkko Hyttinen, pj
Helluntaiseurakuntien musiikki ry, HSM ry

toimitus